Landgoed Duin & Kruidberg

Daar waar tradities nog steeds bestaan

In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort, ligt het schitterende Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Dit authentieke landhuis werd in 1907 gebouwd in opdracht van tabak- en theehandelaar Jacob Theodoor Cremer. Samen met zijn vrouw Annie Hogan woonde hij in het grootste woonhuis van Nederland.

Tegenwoordig huisvest Landgoed Duin & Kruidberg 75 hotelkamers, trendy Brasserie & Loungebar DenK, Michelinsterrestaurant De Vrienden van Jacob, vijf klassieke stijlkamers, die perfect geschikt zijn voor vergaderingen, diners, recepties of een high tea en een conferentiecentrum met tien moderne vergaderzalen.

‘t Princenbosch

Landgoed Duin & Kruidberg kent een bijzondere historie waarin zelfs het Koninklijk Huis een rol heeft gespeeld. Want in 1682 kocht stadhouder-koning Willem III het Landgoed Kruidberg, dat al snel de bijnaam ‘t Princenbosch kreeg. De prins gebruikte dit luxe buiten als jachtverblijf. Daarmee was het een kleinere versie van zijn Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1895 werd Landgoed Duin & Kruidberg aangekocht door Jacob Theodoor Cremer, president van de Nederlandsche Handel Maatschappij. Hij liet op het landgoed het grootste woonhuis van Nederland bouwen onder leiding van architect J.J. van Nieukerken. De prachtige tuin en vijver, aangelegd in Engelse landschapsstijl, is in de tijd van Cremer ontworpen door tuinarchitect L.A. Springer. Op deze voorname plek kreeg Duin & Kruidberg in 1993 de functie van conferentie -en trainingscentrum voor de ABN Amro Bank. Drie jaar later werd het landgoed uitgebreid met een conferentiecentrum met vijf vergaderzalen en vier subzalen. Tevens werd later een luxe hotelvleugel gebouwd om ook hotelgasten te kunnen ontvangen.

Koninklijk geheim eindelijk open voor publiek

Na ruim een eeuw in privé-bezit geweest te zijn, opende Landgoed Duin & Kruidberg begin 2002 officieel haar poorten voor het grote publiek. Vanaf dat moment konden zowel zakelijke relaties als particuliere gasten worden ontvangen. Een lang bewaard gebleven ‘koninklijk’ geheim werd eindelijk opengesteld voor het publiek!

Voor meer informatie over Landgoed Duin & Kruidberg, klik hier.