Kasteel de Hooge Vuursche

De Hooge Vuursche is een vroeg-20ste-eeuws kasteelachtig buitenhuis in Baarn. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de koopvaardijofficier Johannes Adrianus van den Bosch en zijn echtgenote Baronesse van Hardenbroek. De architectuur van het Kasteel staat op naam van bouwmeester Eduard Cuypers (zijn oom bouwde het centraal station in Amsterdam). Eduard Cuyper is bekend van o.a. het station in Den Bosch. In 1912 is het Kasteel officieel geopend.

De inrichting van het Kasteel en de vele versieringen aan de binnen- en buitenkant zijn door vooraanstaande Nederlandse kunstenaars uitgevoerd. In de rijke decoratie van het Kasteel is een belangrijke plaats ingeruimd voor de zeevaart, omdat dit de oorspronkelijke passie was van de heer Van den Bosch. De tuinen zijn aangelegd door tuinarchitect Dirk Tersteeg uit Naarden.

Op het toegangshek staat het jaartal 1912, maar aangenomen wordt dat het huis in 1911 klaar is. De familie geeft er veel feesten, maar na de echtscheiding in 1915, verblijft Van den Bosch meer en meer in de Verenigde Staten.

In 1938 wordt een groot deel van het landgoed verkocht aan Staatsbosbeheer en het landhuis wordt vanaf 1939 verhuurd aan hotelexploitant Buurke waarna her Kasteel als hotel-restautrant wordt geopend. Na een brand in 1940 wordt de ruïne in 1943 verkocht aan Hotel Maatschappij Gooiland.

In de jaren na de tweede wereldoorlog heeft het Kasteel vele hoge gasten van het Koninklijk Huis op Paleis Soestdijk ondergebracht. Belangrijke conferenties op nationaal en internationaal niveau hebben hier plaatsgevonden.

In 1975 wordt het kasteel overgenomen door de Heineken Exploitatiemaatschappij Heineken, die er een conferentieoord van maakt. In die tijd fungeerde een vleugel van Kasteel De Hooge Vuursche als zogenaamd  ‘safehouse’ van de inmiddels overleden Freddy Heineken. Na zijn ontvoering in 1983 is een deel van het Kasteel kogelvrij ingericht waar hij bij een eventuele dreiging veilig kon bivakkeren.

Huidige eigenaar
De Event Company heeft in 2006 het landgoed, het Kasteel en de overige panden gekocht van Bierbrouwerij Heineken. Aansluitend zijn het Kasteel en het Koetshuis volledig gerenoveerd. In het “Kasteel de Hooge Vuursche” zijn 19 gastenkamers en het koetshuis heeft nu zes vergaderruimten.

Voor meer informatie over Kasteel de Hooge Vuursche, klik hier.